Opublikowano: 31.05.2022
Autor wpisu:Szymon Bryzek
Szymon Bryzek
31.05.2022
Aktualności | EWL w Mediach

Rzeczpospolita: Sezonowi robotnicy przebierają w ofertach

Chętni do wakacyjnych prac w fabrykach, magazynach, sklepach, restauracjach czy w sadach – zwłaszcza mężczyźni – mogą w tym roku liczyć na duży wybór propozycji i atrakcyjne stawki – czytamy w artykule opublikowanym 31 maja na łamach dziennika Rzeczpospolita.

Gastronomia, rolnictwo i ogrodnictwo oraz budownictwo – to trzy najpopularniejsze w tym roku kategorie w ofertach sezonowych i dodatkowych prac publikowanych w serwisie OLX Praca. W okresie od stycznia do maja liczba ofert w gastronomii i hotelarstwie była tam o ponad 56 proc. wyższa, a do końca pierwszego tygodnia maja aktywnych było w sumie ponad 50 tysięcy ogłoszeń o pracę w gastronomii – zaznacza Łukasz Borowicz, menedżer PR w OLX Praca.

Jeszcze większy wzrost widać tam w ofertach dla pracowników sezonowych w rolnictwie i ogrodnictwie. Od stycznia do końca maja ich liczba zwiększyła się ponad ośmiokrotnie w porównaniu z podobnym okresem 2021 r. Chociaż pracodawcy z tego sektora znacznie rzadziej szukają kandydatów do pracy przez internet niż firmy produkcyjne czy logistyczne, to dotkliwy niedobór rąk do pracy wymusza tu zmianę.

Drogi sezon

– Sytuacja jest bardzo trudna, a już wkrótce, gdy zacznie się szczyt sezonu zbiorów truskawek na polach, może być jeszcze gorzej – obawia się Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Jak przypomina, prawie połowę pracowników sezonowych w tej branży stanowili wcześniej mężczyźni z Ukrainy, których teraz zatrzymała w kraju rosyjska napaść.

Szanse, że walczących w Ukrainie mężczyzn zastąpią uchodźcy, wśród których dominują kobiety z dziećmi, są niewielkie. Jak wyjaśnia Boguta, w poprzednich latach do rolników i sadowników przyjeżdżali mieszkańcy wsi z zachodniej Ukrainy, przyzwyczajeni do pracy w rolnictwie. Trudno do niej przekonać uciekających ze wschodniej Ukrainy mieszkańców miast, tym bardziej że mają duży wybór ofert zatrudnienia w innych branżach, większy niż w ostatnich dwóch latach.

O zwiększonym zapotrzebowaniu na pracowników w branżach sezonowych mówi dzisiaj większość agencji zatrudnienia. – Na przykład w sektorze HoReCa jest ono prawie o 20 proc. wyższe niż w ubiegłym roku. Należy jednak pamiętać, że w ubiegłym roku, sytuacja branży hotelarskiej i gastronomicznej została zdeterminowana przez pandemię, która znacząco wpłynęła na spadek zatrudnienia – twierdzi Rafał Mróz, dyrektor operacyjny agencji zatrudnienia EWL, która notuje też ok. 10 proc. wzrost zapytań z branży rolniczej.

Niedobory kadrowe tylko po części wyrównują uchodźcy z Ukrainy. Co prawda, z danych Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej wynika, że do tej pory zatrudnienie w Polsce znalazło prawie 175 tys. osób (zatrudniły się głównie w logistyce, hotelarstwie i gastronomii), lecz firmy nadal mają braki kadr. Tym bardziej że brak znajomości języka polskiego ogranicza wielu uchodźcom możliwości pracy w restauracjach czy hotelach. (…)

Źródło: Rzeczpospolita

Chcesz otrzymywać najważniejsze informacje o rynku pracy tymczasowej?

Zapisz się do Newslettera EWL by otrzymywać wiadomości prosto na swoją skrzynkę mailową.

E-mail

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

E-mail

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

E-mail

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

 

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).