Najważniejsze informacje
Klient
Wzrost cen gazu, ropy i średniego miesięcznego wynagrodzenia, to wyzwania, z którymi mierzą się przedsiębiorcy sektora spożywczego. Presję na przemysł mięsny wywołuje też brak pracowników, niosący za sobą ryzyko utraty ciągłości produkcji w firmie. Podobnym problemom musiał sprostać jeden z największych polskich producentów mięsa i wędlin drobiowych, zatrudniający ponad 700 pracowników w Polsce.
Doświadczenie w branży spożywczej kluczem do sukcesu
Klient zgłosił zapotrzebowanie na rekrutację 50 pracowników do pracy na stanowiskach produkcyjnych w zakładach drobiarskich, podkreślając przy tym, że zależy mu na zaspokojeniu deficytów kadrowych w jak najkrótszym możliwym czasie.
Nie mniej istotnym aspektem było powołanie doświadczonych pracowników, znających specyfikę pracy w trudnych warunkach występujących w branży spożywczej, a także posiadających książeczkę sanepidowską.
Pozyskanie i selekcja kandydatów do pracy w branży spożywczej to szczególnie wymagający proces, który w wielu przypadkach uchodzi za trudny i czasochłonny. Wieloletnie doświadczenie i znajomość sektora spożywczego, pozwoliły EWL na przeprowadzenie rekrutacji w możliwie krótkim terminie i selekcję pracowników, odznaczających się niskim poziomem rotacji.
Szybka rekrutacja na potrzeby produkcji
Współpracę rozpoczęliśmy od spotkania, pozwalającego na dokładne poznanie profilu zakładu produkcyjnego. Pogłębiona analiza potrzeb przedsiębiorstwa, pozwoliła na przygotowanie precyzyjnego i dopasowanego do konkretnych wymagań planu działań.
Jednym z głównych zagrożeń dla firm wytwórczych, jest utrata ciągłości produkcji na skutek braku odpowiedniej liczby pracowników. Sprawna i terminowa rekrutacja 50 kandydatów, w okresie 14 dni, którą zrealizował EWL, pozwoliła skutecznie oddalić widmo przestojów.
Kluczowym aspektem w działaniach pozostawał stały kontakt z producentem drobiu oraz wyznaczenie specjalnego koordynatora, oferującego klientowi kompleksowe wsparcie oraz pomoc w onboardingu pracowników.
Zaspokojenie potrzeb kadrowych dla utrzymania rozwoju
Dzięki współpracy z EWL jeden z liderów branży drobiarskiej zabezpieczył swoje potrzeby kadrowe. Nasza firma zrekrutowała 50 pracowników produkcji w zaledwie dwa tygodnie. Pozwoliło to klientowi obniżyć koszty zatrudnienia oraz uniknąć wysokiej rotacji personelu.
Wieloletnie doświadczenie EWL i bogaty know-how z zakresu rekrutacji w branży spożywczej, umożliwiły dostarczenie profesjonalnych pracowników w czasie krótszym niż inne agencje, a tym samym zachowanie ciągłości procesów produkcji na szeroką skalę.
Dzięki skuteczności EWL, firma uniknęła przestojów produkcyjnych, zwiększyła finansowy zysk, a także utrzymała dotychczasowych klientów. Co więcej współpraca z agencją zatrudnienia, pozwoliła Spółce rozszerzyć portfolio odbiorców o nowe firmy. Efektem działań jest również ciągła współpraca oraz permanentne wsparcie EWL w procesach rekrutacji dla producenta drobiu.
Warto wiedzieć
Działania przeprowadzone wspólnie z klientem pozwoliły na zniwelowanie braków kadrowych, co pozwoliło skupić się firmie na rozwoju własnego biznesu oraz usprawnieniu ścieżki rozwoju pracowników.
Aby osiągnąć założony cel, zastosowaliśmy elastyczny model współpracy, którego istotnymi elementami były:
- rekrutacja 50 kandydatów chętnych do pracy w branży spożywczej w okresie 14 dni,
- uruchomienie biur on-site wraz z dedykowanym koordynatorem.
Działania, które wdrożyliśmy u jednego z największych polskich producentów mięsa i wędlin drobiowych, sprawdzą się równie dobrze w innych przedsiębiorstwach z branży produkcyjnej lub logistycznej. Współpraca z agencją EWL może być cenna dla organizacji, którym zależy na maksymalnym uproszczeniu tego procesu.