Branża spożywcza boryka się z wieloma problemami. Wśród nich znajdują się rosnące koszty gazu i energii, sezonowość oraz wysoka rotacja pracowników.
To tylko kilka realnych wyzwań, z którymi codziennie mierzą się tysiące firm w Polsce. Równocześnie w mediach coraz częściej słyszy się o możliwym krachu na rynku żywności i braku zdecydowanej postawy rządu na problemy branży. Obecne warunki skłaniają więc przedsiębiorców do szukania oszczędności oraz szybkich i efektywnych rozwiązań, które pomogą im zachować ciągłość produkcji.
Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy opracowanie, które podsumowuje najistotniejsze dane i liczby o branży spożywczej, a także pokazuje jak dzięki rekrutacji kobiet, sprostać wyzwaniom sektora.
Zachęcamy do pobrania bezpłatnego materiału i poznania informacji na temat:
Branży spożywczej i jej wyzwań w Polsce
Wiele firm z branży ma problemy z utrzymaniem rentowności i zachowaniem ciągłości produkcji. Przyczynia się do tego wzrost cen gazu, ropy oraz średniego miesięcznego wynagrodzenia, co znacznie zwiększa koszty produkcji.
Kluczowych danych liczbowych w sektorze spożywczym
Polska to jeden z największych producentów żywności w Europie. Udział rodzimych producentów w unijnym sektorze spożywczym wynosi niemal 9%, a produkcja artykułów spożywczych w Polsce stanowi ważny filar rodzimej gospodarki.
Rekrutacji kobiet w branży – bazy kandydatek dostępnych od zaraz, recepty na przestoje produkcyjne
Firma EWL posiada gotową bazę zrekrutowanych kandydatek, chętnych do podjęcia pracy od zaraz. Wieloletnie doświadczenie i znajomość sektora spożywczego pozwalają nam na przeprowadzenie rekrutacji w możliwie jak najszybszym terminie oraz selekcję pracowników odznaczających się niskim poziomem rotacji.
Studium przypadku, prezentującego jak klient zabezpieczył potrzeby kadrowe przed gorącym okresem świątecznym
Specyfiką działalności firmy klienta jest zwiększone zapotrzebowanie produkcyjne na ryby i przetwory rybne w okresie od września do końca roku (związane ze świętami Bożego Narodzenia). Duży popyt na oferowany przez klienta asortyment sprawia, że w tym właśnie przedziale roku przedsiębiorstwo musi zatrudniać wielu dodatkowych pracowników produkcji.
Pobierz materiał, bądź na bieżącą z najważniejszymi danymi i trendami w branży spożywczej i dowiedz się jak zabezpieczyć ciągłość działania firmy, dzięki szybkiej rekrutacji kobiet.